суббота, 14 марта 2015 г.

Смачний салат і моє корисне відкриття цього сезону


            В березні мені завжди дууужее хочеться салатів свіжих - пластмасові помідори набридли, квашеної капусти вже наїлись, а до свіжої зелені треба ще чекати.

Але є ще один смачний варіант - салат з вареним буряком.

              З зелені можна взяти зелений салат (люблю український з Сільпо або в Ашані салатаний мікс фасований купую), шпинат. 

             Відварити або запекти в духовці (я чищу, ріжу кубиками, додаю трошки олії,загортаю в фольгу і на 180*С хвилин на 30) 2 середніх бурячка.

             Порізати сир - мені подобається з фетою (наприклад, польска Favita має солонуватий присмак), з адигейським сиром, моцарелою або тофу. 

             Ще один смачний і корисний інгредієнт - насіння. Яке любите і яке маєте - кунжут, льон, соняшникове, гаhбузове. Я люблю трохи прогріти на сухій сковороді, а тоді посипати салат.

            І/або горіхи - волоські, мигдаль, кедрові. Нещодавно виявила, що якщо мигдаль (сирий, не смажений) замочити на 3-4 години у воді, то він ще смачніший стає ))

    Свіжа зелень - кріп, петрушка, зелена цибулька. Мені дуже подобається поєднання вареного буряка і базиліку - свіжого або сушеного. 



       Приправити оливковою олією, соком лимона, смачно додати гірчиці в зернах і бальзамічного соусу.


       І щоб зовсім корисно))- моє відкриття цього сезону - проростки. Давно чула про їх користь, що це супер-пупер їжа і .т.д., і т.п. Але пророщувати і їсти якось все не складалось. Аж поки випадково не проріс в мене маш ))) 




      Я замочила маш, щоб відварити, але обставини поміняли мої плани і я просто злила воду і відставила маш. Через кілька годин повернулась, щоб таки відварити - а там вже проклюнулись росточки. Виявилось, що це просто )) Треба залити на кілька годин, потім промити і залити мокрі зерна на певний час.А тоді просто брати і їсти. Можна по трохи додавати в салати, можна робити смузі з проростками (банан+проростки і що ще є вдома - морква, яблуко, апельсин, мандарин. Любителям солодкого можна додати мед або фініки). А можна просто їсти - з олією або без )))

       В чому користь проростків? Стверджують, що вміст вітамінів і корисних речовин збільшується в рази.


"Вчені вважають, що проростки - це найбільш багата на ферменти їжа на всій планеті. Регулярне вживання проростків покращує загальний стан організму, роботу нервової і кровоносної системи, роботу серця, органів дихання і функцію ШКТ. Вживання проростків сприяє омолодженню цілого організму, відновленню обміну речовин і зниженню ваги, покращенню стану волосся, зубів, нігтів, тощо."

            Пророщувати можна пшеницю, овес, жито, маш, сочевицю, зелену гречку. 

Але є один нюанс - їсти проростки краще в першій половині дня. 


2 комментария:

  1. не знала, що в духовці буряк так швидко печеться, в мене переважно варіння буряка то на півдня з постійним доливанням води. дякую :)
    нагадала мені за фавіту, аж слинка потекла)))
    а чого проростки тільки в першій половині дня можна?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Вариться буряк цілий, а запікаю я вже почищений і порізаний - може тому ))
      Про проростки - я колись стояла біля тарілочки з проростками ввечері, розмовляла і дзьобала по трохи. А потім півночі фільми дивилась, бо заснути не могла і дивувалась, бо ні чаю, ні кави не пила ні вдень, ні ввечері. А вже потім прочитала, що в проростках стільки енергії, що людині її треба обов*язково використати протягом дня після споживання )))

      Удалить