Колись одна хороша людина розказала мені про мафіни, за
що їй велике дякую :)
Виявилось, що це
значно простіше ніж кекс, і при цьому теж дуже смачно :) І тепер це один з
улюблених смаколиків в нас вдома.
В нас є два улюблених рецепти.
Сьогодні напишу про один з них, мафіни з ягодами.
Можна використовувати свіжі в сезон, можна
використовувати заморожені. Вишні без кісточок, чорниці, малина, смородина (без
плодоніжок звісно ж :) ), ожина. Можна нарізати кубиками яблука, можна додати
родзинки, можна додати горішки. Можна поєднувати – вибирайте за смаком або з
того, що у Вас є :)
Включаєте духовку на 205*С.
Нам знадобиться дві ємності для змішування інгредієнтів.
В одній з них змішуємо сухі інгредієнти:
250 г пшеничного борошна (просіяти ;) )
200 г цукру
2 ч.л. розрихлювачу
0,5 ч.л. солі
1/4 ч.л. меленого мускатного горіха
ванілін
Вінчиком або ложкою добре перемішуємо сухі інгредієнти
протягом 30-40 секунд, щоб все рівномірно змішалось з борошном
В іншій ємності змішуємо рідкі інгредієнти :
100 г рослинної рафінованої олії
180 мл молока
Коли духовка нагрілась, готуєте форму для випічки. Це
може бути форма для маленьких порційних мафінів ( наприклад така , а може бути велика форма для
випічки, в мене подібна на таку). Велику форму викласти пергаментним папером, торці змастити олією. Якщо
це маленькі формочки - вкладаєте паперові формочки.
Тепер вливаємо рідку частину в ємність з сухими інгредієнтами
і ложкою ( не вінчиком, не міксером) перемішуємо. Змішуєте 10-15 рухами. В результаті борошно має бути зволоженим, але тісто не має бути однорідним,
будуть грудочки і це добре ;) Всипаєте ягоди (1 склянку) і ще буквально кількома
рухами вмішуєте в тісто.
Ложкою викладаєте тісто в формочки (багато, майже до
верху). В велику форму просто викладаєте все тісто і розрівнюєте ложкою,
силіконовою лопаткою чи зволоженою рукою.
Одразу відправляєте в духовку.
Порційні невеликі мафіни будуть готові за 15-18 хвилин.
Великий мафін з великої форми я печу 20 хвилин при температурі 205*С, потім
температуру зменшую до 160-150*С і ще хвилин 20, щоб добре пропеклось в
середині.
Можна провірити готовність дерев'яною паличкою -
встромити паличку в мафін, якщо паличка виходить суха - мафін готовий.
Вийняти з духовки, дати опритомніти кілька хвилин у
формі. Тоді вийняти і викласти на решітку вистигати.
Заварити смачний чай і насолоджуватись смаком мафіна з
ягодами :)
Смачного!
Винесу інгредієнти окремим списком для зручності:
250 г пшеничного борошна
200 г цукру
2 ч.л. розрихлювачу
0,5 ч.л. солі
1/4 ч.л. меленого мускатного горіха
Ванілін
100 г рослинної рафінованої олії
180 мл молока
1 склянка ягід
Пекла кексики за цим рецептом - нямка) Думаю ще проексперементувати і спекти на сироватці замість молока)
ОтветитьУдалитьЯ рада, що сподобалось! Розкажи потім будь ласка, що вийде з сироваткою.
Удалитьвийшло смачно, але не такі як на молоці)
УдалитьА можна без мускатного горіха?
ОтветитьУдалитьЗвісно, можна! Можна додати інших прянощів, які Ви любите, можна не давати ))
Удалить